Naujametinis pažadas: pirmasis darbas!


Šiuo metu paaugliui darbas gali tapti atsakomybės ugdymo, pinigų vertės suvokimo priemone, pirmuoju žingsniu į tikrąjį suaugusiųjų gyvenimą. Kai kada ir galimybe, padedančia atrasti save bei pasitikrinti profesiją prieš tolimesnius mokslus ar studijas.

Darbas jaunimui, anot Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos jaunimo (LPSK jaunimas) pirmininko Tomo Jakutavičiaus, yra puiki patirtis, padedanti įsilieti į visuomenę, kaip pilnaverčiam jos nariui. Dažnai mokantis mokykloje nėra aišku dėl kokių priežasčių įgyjamos tam tikros žinios. Išsibandžius darbinėje aplinkoje, mokymasis tampa tikslingas, o moksleivis – labiau motyvuotas. Ši patirtis padeda jam suprasti, kurie dalykai yra svarbūs ir ties tuo susitelkti.

Atžalyno gimnazoja, KėdainiaiAntano Mikalausko, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidento (LiJOT) manymu, jaunimas pirmajame darbe jaučia patirties stoką, dažnai sunku suderinti darbą ir studijas, kadangi studijų tvarkaraščiai nėra pakankamai lankstūs, o darbo grafikas taip pat neretai būna įtemptas. „LiJOT kontekste, mes visuomet kalbame apie tai, jog jaunam žmogui svarbu suteikti galimybes būti savarankiškam. Tai liečia ne vien pirmąjį darbą, bet ir galimybę įgyti praktinių žinių savanoriaujant, būti finansiškai raštingiems. Kalbėdami apie pirmąjį darbą turėtume galvoti apie žymiai platesnį sričių spektrą. Manau, jog dirbti jaunam žmogui reiškia būti savarankiškam, o tai be galo svarbu. Turėdami pastovų finansinį šaltinį jauni žmonės gali būti labiau užtikrinti planuodami klausimus dėl būsto, kelionių, laisvalaikio – visa tai suteikia patirties ir yra reikšminga jauno žmogaus gyvenimo sudedamoji dalis“, – mintimis dalijosi A. Mikalauskas.

T. Jakutavičiaus nuomone, ypač puiku, kai išbandomos tam tikros profesijos prieš pasirenkant kur studijuoti, nes darbas padeda atsirinkti, pamatuoti, kas jaunam žmogui patinka. „Tik mums, kaip profesinėms sąjungoms, rūpi, kad jaunas žmogus dėl savo nepatyrimo, naivumo, nebūtų išnaudojamas darbo rinkoje. Deja, iš savo patirties matome, jog dažniausiai jaunų žmonių karjera prasideda nelegaliu darbu, jų teisių pažeidimais. Žinoma, ne visi darbdaviai yra vienodi. Deja, didelė dalis pasinaudoja proga gauti pigesnės, naivesnės darbo jėgos, kai apeinant įstatymus, etiką bandoma išplėšti kuo daugiau naudos iš nepatyrusio darbuotojo. Žinome, kaip viskas vyksta: pradedi reikalauti, girdi frazę – „Nepatinka – išeik. Tokių kaip tu už vartų eilės laukia“. Dažnai jiems tai yra pirmas darbas ir jaunas žmogus nenori „kelti vėjo“, kad išlaikytų savo darbo vietą. Taip pat pasitaiko, kad jauni darbuotojai, kuriems neužtikrinamos socialinės garantijos, neieško pagalbos, nesiskundžia, nes paprasčiausiai nežino, kas jiems priklauso“, – nuogąstavimais dalijosi jaunųjų profsajungiečių pirmininkas.

„Kalbėdami su jaunais žmonėmis jau žinome, kad apie 80 % Kruonio gimnazija, Kaišiadorys jaunimo susiduria su minėtomis problemomis. Iš esmės, mes pamatėme, kad tai įprasta praktika. Atrodo, jog yra susiformavusi priimtina tolerancija, tarsi jauni žmonės – tai nepilnaverčiai darbo rinkos dalyviai, ir jie atsiduria įstatymo paraštėje. Visi žino apie šia problemą jau seniai, tačiau niekas nesiėmė jos spręsti. Iki mūsų“ – teigė T. Jakutavičius.

Projektas „Tu ir pirmas tavo darbas“ skirtas visų Lietuvos mokyklų 9 – 12 klasių mokiniams ir jo tikslas supažindinti moksleivius su darbo rinka, padėti pasiruošti pirmajam sėkmingam startui, įgyti kompetencijų bei įgūdžių, reikalingų nepilnamečio įsidarbinimui. Paskaitos metu moksleiviams pasakojama apie darbo santykius reglamentuojančius dokumentus, darbuotojams suteikiamas garantijas, mokamus mokesčius, tinkamą savęs reprezentavimą socialiniuose tinkluose, vykdomos darbo pokalbio simuliacijos.

Iniciatyva sulaukė didelio įvairių Lietuvos mokyklų administracijos darbuotojų, mokytojų susidomėjimo, kvietimų atvykti. Taip pat, jau vykusių mokymų metu, bendraujant su mokiniais pastebima tendencija, jog apie puse vienuoliktų – dvyliktų klasių mokinių jau dirbę arba vis dar dirba, tad jiems informacija yra nebeaktuali, pavėluota. Tačiau neretai tokie mokiniai įsitraukia į diskusiją, patys teikia pasiūlymus, patarimus, pasakoja savo istorijas. Tuo tarpu dar nedirbusių mokinių, ypač devintokų – dešimtokų susidomėjimas yra didelis. Mokiniai aktyviai dalyvauja mokymuose, reaguoja į pastabas, uždavinėja klausimus, įsijaučia į vaidmenis simuliacijų metu.

Vytauto Mačernio gimnazija, SedaJaunimas, kaip saugią alternatyvą darbui įvardija ir savanorystę. Nors neatlygintinai, ji suteikia galimybę įgyti specifinių, daugiau profesinių įgūdžių reikalaujančių žinių, patirties. „Aš niekada nesu dirbusi. Kodėl? Nėra laiko. Manau, kad geriau savanoriauti ir mokytis, kol dar tėvai padeda išgyventi. Einat į darbą tektų kažką paaukoti. Akivaizdu, kad mokslų nepaaukosi, reiktų atsisakyti savanoriškos veiklos“, dalijosi mintimis Fausta Roznytė, viena iš projekto dalyvių.

2018 m. startuoja dar vienas bendras „LPSK“ jaunimo ir „LSDJS“ jaunimiečių profesinėms mokyklom skirtas projektas „Ištrauk savo ateitį iš šešėlio“. Reikia pripažinti, kad šešėlinė ekonomika Lietuvoje yra viena didžiausių problemų, tad natūralu, kad neretai jaunimui tampa sunku suprasti, kokia svarbi yra mokesčių mokėjimo, įstatymų laikymosi bei atsakingo požiūrio į ateitį, darbą tema. Projektu „Ištrauk savo ateitį iš šešėlio“, skirtu profesinių mokyklų ir profesinių rengimo centrų ugdytiniams, bus siekiama įrodyti mokesčių mokėjimo, įstatymų laikymosi bei asmeninio atsakingumo svarbą sėkmingos ateities kūrimui. Skaidri ekonomika, nelegalaus darbo grėsmė ir žala bei karjeros keliai Lietuvoje – šio projekto pagrindinės temos.

Daugiau informacijos mokykloms apie projektus „Tu ir pirmas tavo darbas“ bei „Ištrauk savo ateitį iš šešėlio“ ir mokymų rezervacija:
info@jaunimieciai.lt arba FB: @jaunimieciai

Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos informacija,
Simona Damulienė, LSDJS ryšių su visuomene koordinatorė

Trusted by Immediate Edge Official Website